Wednesday, June 23, 2010

Daipera - Galatasaray - Beyoğlu

Daipera Osmanlıca'da yemeğe davet eden anlamına geliyor.

Dai Pera Uzakdoğu,İtalyan,Türk ve Dünya mutfaklarının buluştuğu bir mekan Galatasaray Lisesi'nin yanında yer alıyor.

Galatasaray Lisesi’nin yanından 45’liği geçince hemen sağda Dai Pera’yı buluyorsunuz. İş ve okul koşturmasında olanların bulundukları çevrede ev yemeği yapan bir restoran araması gibi doğal bir ihtiyaçtan açılmış bu mekân. Sahibesi Arzu Hanım benzer bir sıkıntıyla yaşadığı Cihangir ve çevresinde bu yemekleri evinde hazırlamadıkça yiyemez olmuş. Mekânın bu duruşu sadece benzer sıkıntılar içinde olanları değil, şehre gelen yabancıları da anında tavlıyor. Hatta mekânın müdavimleri daha çok yabancı. Buraya hem Türk tatlarına doymaya hem de samimi ortamda öğlen ve akşam yemek yemeye, şarap içmeye geliyorlar. Dai Pera’nın sahibi Arzu Gürdamar, alkol - özellikle de şarap- ile İstanbul yemeklerini bir arada servis etmeyi oldukça ciddiye almış. Consensus şaraplarıyla yaptığı anlaşma sonucu, menüsündeki lezzetler ile şarap eşleştirmeleri yapmış. Mekânda heo bilfiil bulunuyor, servis yapıyor ve aynı zamanda gelenlerin seçtikleri yemeklerle uyumlu şarap önerilerinde bulunuyor.

Dai Pera’da yemekler Ayvalık’tan getirilen sızma zeytinyağı ile günlük olarak pişiyor. Menü de bu nedenle sabit değil. Her gün yeni bir menü basılıyor. Öğlen ve akşam menüleri de birbirinden farklı. Bunların yanısıra tüm gün alabileceğiniz servisler de var. Gündüz, çiçekli örtülü minik masalarda ev yemekleri servis ediliyor. Akşamları ise ışıkların kısılmasıyla ambiyans tamamen değişiyor, bir anda daha romantik bir havaya bürünüyor. Masalarda ev yemeklerinin yerini zengin peynir çeşitleri sunumları, zeytinyağlı çeşitleri, ev yapımı füme etleri, mücver, peynir sufle gibi başlangıçlar alıyor ve şaraba geçiş yapılıyor.

Etli yaprak sarması, kuzu tandır-iç pilav, reyhanlı etli bulgur pilavı, nohutlu mantı Dai Pera’nın favori lezzetlerinden. İş çıkışı bir kadeh şarap ve peynir tabağı ile yorgunluğunuzu atmak için de uğrayabilirsiniz. Akşam menüsünden ballı bonfilenin de tadına bakın deriz.

Dekorasyon eklektik bir yapıda. Arzu Hanım mekânı baştan yaratmış desek yeridir. Topladığı ve aldığı birçok parça ile kütüklerden doğal masalar, raflar yapmış. Dışarıdan ilk bakışta göze çarpan arka duvardaki duvar kağıdı da ayrı bir hava katmış. Yüksek tavanlı mekânda, birbirinden farklı renkler, desenler sade objelerle birlikte kullanılmış ve iyi bir uyum yakalanmış. Dai Pera’nın maskot kuşu turuncu gagalı Hint bülbülünü görmeseniz de sesinden farketmemeniz mümkün değil; içeri girmeseniz bile onun sesi dışarı taşıyor, dikkat çekiyor. Adı Bipbip, çıkardığı ses de bu zaten. Her gün orada olan için belki çok can sıkıcı bir hal alabiliyordur bu ses ama bizim gibi yolu düştükçe uğrayacaklara orada kalınan süre boyunca ayrı bir enerji katacağı kesin. Cuma-cumartesi akşamları ise Bipbip’in sesini bastıran müzik geceleri oluyor. İstanbul’a gezmeye gelmiş iki sokak çalgıcısı mekâna akşam müzikleriyle bambaşka bir hava katıyorlar. İş stresi atmak için birebir.

Diğer Mekanlar için: İstanbul Restaurants Rehberi tiklayiniz.

No comments:

Post a Comment

Bu Blogda Ara