
Feriye Lokantası, mönülerini mevsim şartlarına göre düzenlemekte; tabiatın doğal şartlarda (organik) sunduğu her türlü gıda malzemesi, süresi boyunca kullanılmaktadır. Çünkü otantik mutfak kültürünü temsil etmenin ilk kuralı mönülerin mevsimlere göre planlanmasıdır. Mönülerde, 12.yy -14.yy veya 19.yy'a ait eski geleneksel yemek reçeteleri, teknikleri özelliklerine sadık kalınarak çağdaş bir anlayışla sunulmaktadır. Mönümüzde, bir 14.yy klasiği olan asma yaprağında pastırma sunulduğu gibi mitolojik yemek pişirme tekniklerden biri olan yağda mantı da, çam fıstıklı balık içi ile doldurularak biber taratorunda sunulmaktadır. 15.yy tekniklerinden safranlı kalkan balığını ızgarada pişirerek; kireç kaymağında kabak lokmasını ise ahududu ezmesi ile sunuyoruz.
Dünyada yemek alışkanlıkları, zaman ve mekana göre daima farklılıklar göstermektedir. Osmanlı veya Bizans usulü pişirme tekniklerini, biz de zaman ve mekan faktörlerine göre değerlendirip günümüz damak tadına uyarlamaktayız.
Genellikle İstanbul klasiklerine mönüsünde yer veren Feriye Lokantası, yöresel mutfakların vazgeçilmezlerini de yemekseverlere sunmaktadır. Ege mutfağının yabani ot çeşitleri, bir Güneydoğu Anadolu klasiği olan sürkebzet, ceviz macunu, keçi boynuzu pekmezi bunlardan bazılarıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun 17.yy'daki sınırları içinde yer alan bölgelerin yemekleri de Feriye Mutfağı için büyük bir önem taşımaktadır.
Diğer Mekanlar için: İstanbul Restaurants Rehberi tıklayınız.
No comments:
Post a Comment