Friday, October 15, 2010

Naum Paşa Konağı - Beyoğlu - Taksim

Said Bey gençliğini, babası Naum Paşa Osmanlı İmparatorluğu'nun Hariciye Müsteşarı iken, Osmanlı başkentinde Beyoğlu'nun kreması içinde, 1900'lü yılların, 1. Savaş öncesinin, Belle Epoque devrinde geçirmiş.

Naum Paşa Konağı, Paşa babadan kalma, Beyoğlu'nun darcana eski sokaklarından birinin üzerindeydi: Parmakkapı'da, St. Pulcherie Fransız Kız Okulu'nun karşısında, köşe başında dar ve uzun, bir eski zaman apartmanı... Yan sokağa bakan giriş kapısının üstünde eski bir levhaya Fransızca yazılı eski adı ile: Appartments Naoum Pacha...

Said Bey ile, sabık sahne artisti, frapan eşi, Parmakkapı'da Kuyu Sokağı'nda bu köşe binada oturur, bu binanın birinci katını işgal ederler. Yetişkin bir oğulları vardır. Ev 1920'lerin mobilyası ile döşelidir.

İstanbul ve belki de Türkiye'nin kalbi sayılabilecek Taksim'de Anadolu'nun kokusunu paylaşmak, sizlerin sıla özlemini de bir nebze azaltmak istedik. Artık insanların tanıştıklarında ilk olarak "nerelisin?" diye soru sordukları İstanbul'da sizlere sizden, "sizin oralardan" bir mekan sunuyoruz.

Bir yıl restorasyonu ile uğraştıktan sonra 27 Eylül 2003'te kapılarımızı sizlere açtık. Hem yerli hem yabancı bir çok insanın zevk alarak oturduğu, yöresel yemeklerimizden tattığı konağımızda yer sofraları, mağara odası, şark köşesi ve şömine önünde nargile keyfi sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bir kaç ayrıntı. Konağımız bodrum katı ve terası ile birlikte yedi katlıdır.

Doğu, Ege, Karadeniz derken 45.000 kilometre yaptığımız, elimiz kolumuz Türkiye'nin dört bir yanından topladığımız buram buram Anadolu kokan kilimler, bakraçlar ve ismi sayılamayacak kadar çok eşyayla dolmuştu.

Diğer mekanlar için Istanbul Restoran Rehberi'ne tıklayınız.

No comments:

Post a Comment

Bu Blogda Ara